2016. június 22., szerda

Smoothie bowl, avagy turmixtál (?)

Maradjunk inkább a smoothie bowl elnevezésnél. Szóval az úgy kezdődött, hogy Amerikába a 80-as évek tájékán a reform étkezések keretei között egyre népszerűbbé váltak a zöldség és gyümölcsalapú turmixok. Magyarországon ez talán a kétezres évek elején jelenhetett meg számottevően, de az biztos, hogy a zöldturmix csak pár éve robbant be a köztudatba, és itt a köztudat az egészséges táplálkozás híveit jelenti elsősorban, ami sajnos nem az átlag magyar családokat fedi le. Le vagyunk maradva, na. Ott tartottam, hogy a turmixok virágkorukat élik a tengerentúlon, de már unják az emberek. Ezért kell valami újítás. Ez a smoothie bowl, amire hála az internetnek és a lelkes külföldi gasztroblogokat bogarászó bloggereknek viszonylag hamar megjelent nálunk is. Lényegében egy sűrűbb turmixról van szó, aminek a tetejére ültethetők bármilyen magok, aszalványok, friss gyümölcsök, amit csak talál otthon az ember. Ilyet készítettem ma reggel, kávé helyett. Nagyon laktató reggeli, ráadásul szuper egészséges is. Hatalmas előnye, hogy az ember tényleg azt rak bele amit csak szeretne, vagy amit talál, mert mindenképp finom lesz. Én arra szoktam figyelni, hogy savas, savanykás és édes dolgok is legyenek benne, így most például grapefruitlé és alma látta el ezeket a feladatokat.




Hozzávalók

- 1/4 megmaradt avokádó
- 1 maréknyi rukkola
- fél kígyóuborka
- 1 alma
- fél grapefruit kifacsart leve

- a tetejére: szezámmag, goji bogyó, aszalt áfonya, kókuszforgács, chia mag (a képen), de bármit lehet tenni rá.


Elkészítés


  1. Összeturmixoljuk a hozzávalókat annyi vízzel, hogy krémes maradjon. Megszórjuk mindenfélével, kiskanállal fogyasztjuk. Persze nem csak zöld változatban lehet készíteni, úgy is itt a málnaszezon hamarosan, lehet izzítani a turmixgépeket.
Ha tetszett a recept és szívesen olvasnál hasonló egészséges recepteket, nyomj egy lájkot a blog facebook oldalára, ahol minden új bejegyzést megtalálsz. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése