2016. június 7., kedd

Csicseriomlett (alternatíva tojásmentes reggelire)

Az interneten számos recept található tojásmentes omlettre, ettől függetlenül megmutatom az én változatomat is, nem mintha eltérne a többitől, de ez így nekem működött, és az egyetlen módja annak, hogy vissza tudjam keresni az, ha írok belőle egy blogbejegyzést. (Végső soron ezért is kezdtem el a blogolást, mert a papírfecnikre felfirkált receptjeimet soha nem találtam, amikor kellettek volna.) Állagában ugyanolyan, mint egy hagyományos tojással készült omlett, ízében nyilván nem tojásos, de a fűszereknek köszönhetően nagyon finom. 1 tojásnak egy púpos evőkanál csicseriliszt felel meg. Elvileg ugyanezzel a recepttel lehet rántottát is csinálni, nekem az nem jött be, de így omlett formában nagyon finom!






Hozzávalók (1 adag)

- 3 evőkanál csicseriborsóliszt (5 dkg)
- 1 kiskanál olívaolaj
- késehgynyi szódabikarbóna
- csipet só
- víz (kb. 1 deci)
- tetszőleges zöldségek: 1 újhagyma, kis darab kápia paprika, 1 gerezd fokhagyma, kis csokor reteklevél
- díszítéshez: uborka, koktélparadicsom, retek, reteklevél, salátakeverék


Elkészítés


  1. A csicserilisztet kikeverjük az olajjal, csipet sóval, késhegynyi szódabikarbónával és evőkanalanként annyi vizet adunk hozzá, míg felvert tojás állagot nem kapunk. 
  2. Egy evőkanálnyi olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymákat, kevés kápia paprikát, egy egy adag apróra vágott zöldet (jelen esetben zsenge reteklevelet használtam). Ráöntjük a csicseriborsós keveréket, (egy kisebb serpenyőt használtam) szépen elterítjük a serpenyőben az edény mozgatásával. Lefedjük egy fedővel, majd pár perc elteltével, ha a szélén már látszik, hogy megsült és könnyedén mozgatható, akkor fordítsuk meg és fél perc alatt süssük készre a másik felét is.
  3. Zöldségekkel, zöldsalátával tálaljuk. Félbe is lehet hajtani, klasszikusan úgy szokás tálalni, nekem ez a palacsinta stílus jobban bejön. :) 
És akkor lássuk az összehasonlítást a tojással: 
1 csicseriomlett (3 tojásnak megfelelő mennyiség) 281 kcal, beleszámítva a sütéshez használt olajat, de nem beleszámítva a hozzá tett zöldségeket.  35 g Ch-t tartalmaz, 13 g zsírt és 6 g fehérjét.
1 hagyományos 3 tojásból készült omlett 371 kcal, beleszámítva a sütéshez használt olívaolajat, de nem beleszámítva a hozzá tett zöldségeket. 21 g fehérjét, 1 g szénhidrátot és 31 g zsírt tartalmaz.

KONKLÚZIÓ: Ha fehérjegazdag diétát folytatsz érdemes a tojást választani, ha viszont a zsírbeviteledet szeretnéd fékezni, de szereted az omlettet egy remek alternatíva ez a lepény. :) Szénhidrát szempontjából a csicseriborsóliszt lassú felszívódású, szóval reggelire IR, cukorbetegség esetén is király, ugyanúgy, ahogy a tojás is.

Ha szeretnél még hasonló recepteket kövess facebookon is, le ne maradj semmiről. :) 

1 megjegyzés: