2016. május 1., vasárnap

Mini áfonyás sajttorták (nyers, vegán)

A legnagyobb kihívást számomra a diéta és főzés összeegyeztetésében az jelenti, hogy mindenben magamra kell kalkulálnom. Mert bár nagyon gyakran felcsipegeti a család a sütiket, kekszeket, ha direkt nagyobb adagot készítek, akkor nagy ívben kerülik. Ki érti ezt? :P Mindenesetre ez a tortácska pont a hozzám hasonlóan maguknak sütögetőseknek tökéletes, hiszen 3 minitorta lesz belőle, amiket ráadásul gond nélkül lehet a fagyasztóban tartani. Igaz, most nálunk erre nem volt szükség, mert egy pillanat alatt elfogyott az összes. A receptet az egyik kedvenc külföldi blogomról, a My New Roots oldalról lestem el (ajánlom mindenkinek, hogy nézegessen ott körbe, izgalmas ételek, gyönyörű fotók!), de variálgattam rajta. Ha olcsóbb lesz az eper, abból is elkészítem, mert abból is biztos isteni! Maga a recept mindenmentes, vegán, paleo, tejmentes, gluténmentes diétákba beilleszthető. Nagyon krémes, de tömény, egy tortácska bőven elég belőle. Érdemes kipróbálni mindenképpen! Aki egész tortát szeretne készíteni annak ezeket az arányokat javaslom. Nagyon egyszerű elkészíteni és baromi finom lesz, bár tény, hogy sokat kell utána mosogatni... de abszolút megéri!





Hozzávalók (3 tortácskához)

- 75 g kesudió
- fél citrom leve
- vanília őrlemény
- 3 kiskanálnyi juharszirup*
- 3 kiskanál kókuszolaj

- 4-5 szem datolya
- 1 kis marék dió
- 1 kiskanálnyi kókuszolaj

- fél maréknyi áfonya
- 1 kiskanál xilit


* vagy használható más édesítőszer, aminek alacsonyabb a GI indexe és a kalóriatartalma, ha por állagút használunk lehet, hogy kell mellé egy kiskanálnyi víz

Elkészítés


  1. A kesudiót egy éjszakára, de legalább 4-5 órára beáztatjuk.
  2. Másnap egy turmixgépben/aprítóban vagy botmixerrel krémesítjük a leszűrt kesut, citromlevet, vaníliát, édesítőt és a kókuszolajat. Addig keverjük, míg egészen krémes állagú nem lesz.
  3. Az áfonyát (én fagyasztottat használtam) darabosra turmixoljuk, ha nem elég édes, akkor édesítjük. Egy szilikonos muffin forma* 3 üregében elosztjuk az áfonyát, majd egy kanállal teszünk rá a krémből. Márványosra keverjük, majd elosztjuk rajta a többi krémet. 
  4. A datolyát, diót és a kókuszolajat addig őröljük, míg egy ragacsos morzsát nem kapunk. Ezt nyomkodjuk óvatosan a krém tetejére, majd fagyasztóban hagyjuk a desszertet megkeményedni. (Így lehet a legszebben kifordítani a formából.)
  5. 15 perccel a tálalás előtt vegyük elő, fordítsuk tányérra, vagy tálaljuk fagyosan, mintha parfé volna. 
* Én a nagyobb kapszlis formát használtam, aminek csak 6 ürege van. A hagyományossal kb 4 darab lesz belőle.

Ha tetszett a recept és szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket, akkor kövess facebookon is, le ne maradj semmiről!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése