2016. május 22., vasárnap

Különleges alapanyagok #1 KUSZKUSZ

A kuszkusz ma már nagyon elterjedt alapanyag, mégis számtalan kérdés érkezik fórumokra azzal kapcsolatban hogyan is kell felhasználni, vagy mégis mi a bánat az a kuszkusz. Ebben a posztban ezt az alapanyagot mutatom be egy picit, lévén az egyik kedvenc köretem. Hogy miért? Mert egy pillanat alatt elkészül! Lássuk mi ez: 





A kuszkusz lényegében a közel-kelet és észak-Afrika tarhonyája. Egy tésztáról van ugyanis szó, ami durum búzából készül, víz hozzáadásával. Amit általában lehet kapni a boltokban az már annyira előkészített, hogy csupán egy kevés forró vízzel leöntve készre puhítható, de hagyományosan ezt egy speciális kuszkusz gőzölő edényben készítik az arab országokban. Tudomásom szerint a rotyogó étel (legtöbbször ugye valamilyen tadzsin) fölé helyezett párolóban gőzölik készre, így nem csak puha lesz, hanem az alatta készülő étel zamatát is átveszi. 

Hol kapható? 

Kuszkuszt már szinte mindenhol be lehet szerezni, érdemesebb a nagyobb szupermarketek polcán keresgélni, tapasztalataim szerint a száraztészták körül szokták kitenni, de előfordul hogy a nemzetek konyhái polcra helyezik, de találkoztam már vele a bio termékek között is. 

Fogyasztható-e diétában?

Ez nyilván diétafüggő. Nem gluténmentes, ezért aki ebben érintett, azoknak nem ajánlott (bár ahogy olvastam készül kölesből is kuszkusz, amiben elvileg nincsen glutén). Mivel azonban durum búzából készül és közepes a glikémiás indexe (65), valamint alacsony kalóriatartalommal rendelkezik (100 g 112 kcal) ezért az én étrendembe (PCO és enyhe IR) beépíthető heti egy-két alkalommal. Egészséges fogyókúrázóknak ajánlott, mert nagyon laktat és nagyon finom is.

Felhasználása

Számos módon elkészíthető, édesen is sósan is (az alábbiakban erre hozok pár példát). Úgy kell készíteni, hogy egy tálba öntjük a kuszkuszt, fejenként 6-7 dkg-ot (4 főre egy 2,5 dl-es csészényit), ha az étel megkívánja sózzuk, majd pedig forró vízzel leöntjük úgy, hogy egy ujjnyira ellepje a folyadék. Egy tányérral, vagy folpack fóliával lefedjük és állni hagyjuk 5-10 percet, ezalatt szépen magába szívja a vizet és megpuhul. Nem diétázók ilyenkor adhatnak hozzá egy kevés vajat is, hogy picit krémesebb állagú legyen, de ez elhagyható, anélkül is finom lesz nagyon. Villával fellazítjuk, majd kitálaljuk.
Persze a folyadék lehet víz helyett alaplé is, ezt inkább akkor szoktam alkalmazni, amikor kevésbé hangsúlyos ízű a feltét, például egy arabos, szaftos fűszeres étel mellé nem kell alapleves kuszkusz, mert így nem passzol annyira a ragu ízével. De egy sült zöldséges kuszkusz saláta simán elbírja azt a hús vagy zöldséglevest.

Receptek

Lássuk akkor a gyakorlatban: 

  1. A legegyszerűbb és legnépszerűbb fogyókúrás étel a sült zöldségekkel összekevert kuszkusz. Itt van erre egy remek recept: Sült zöldséges kuszkuszsaláta.
  2. Egy kicsit rafináltabb ízű étel, de az egyszerű kategóriát bőven kimeríti. "Arabos" csirkecomb csicseriborsós mazsolás kuszkusszal.
  3. Ha már arab ízekről beszélünk nem mehetünk el szótlanul az Édesburgonyás tadzsin mellett sem, amit egy zseniális narancsos, gránátalmás kuszkusszal készítettem. Örök kedvenccé vált.
  4. A kuszkusz remek töltelék is lehet, erre egy remek példa a Zöld fűszeres kuszkusszal töltött cukkini, az egyik kedvenc nyári kajám.
  5. Ha az embernek olyan mázlija van, hogy megkaparint egy adag tengeri ketyerét, de nem tudja mit kezdjen vele, forgassa össze egy kevés kuszkusszal, szárított paradicsommal és olívabogyóval, kész az egyszerű de nagyszerű ebéd: Tengeri herkentyűs kuszkusz.
  6. És egy példa arra is, hogy milyen az, ha egy nagyon szaftos íz gazdag ragu mellett csak háttértáncos a köret: Mogyorós sáfrányos csirkeragu kuszkusszal
  7. Természetesen édesen is lehet készíteni, akár egy kását készítene az ember. Még a régi blogomról való ez a recept, amikor még cukorral készítettem, de annyira nagyon finom, hogy beillik erre a listára. Cukor helyett a diétázók természetesen édesítővel készítsék: Vaníliás epres pohárkrém kuszkusszal.

Ez csak pár ötlet az elkészítésre, de számtalan módon lehet variálni akár a feltéteit, akár az ízesítést. 

Remélem meghoztam a kedvüket a kísérletezgetéshez azoknak, akik még nem ismerik ezt az alapanyagot. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése