2016. május 31., kedd

Epres kókusztejszínhabos torta (Viktória torta)

A Viktória torta egy kifejezetten nyárias könnyed torta, ezt próbáltam reprodukálni diétásan. Fantasztikusan finom lett! Az, pedig, hogy a kókusztejszín habbá verhető hatalmas élmény volt nekem. Pár óra múlva is feszesen álltak a torta csücskére rittyentett tejszínhab csúcsok, így el lehet készíteni a díszítést is, akár órákkal korábban. Nagyon finom, és bár a piskóta tartalmaz tejterméket és glutént is, még így is diétás lesz az eredmény. A tészta alapreceptje innen származik. 






Hozzávalók (1 lapos 23 cm-es tortához*)

- 1 tojás
- fél bögre xilit
- fél bögre joghurt
- 2 evőkanál kókuszolaj (folyékony)
- 1 bögre szénhidrát csökkentett liszt (nálam DiaWellness piskótaliszt)
- 1 kiskanál vaníliaaroma

- 15 dkg eper
- 2 kiskanál chia mag
- pár csepp citromlé
- 1 kiskanál xilit

- 1 dl kókusztejszín (cocomas) behűtve
- 1 evőkanál xilit
- kiskanálnyi vanília aroma

* Aki magasabb tortát szeretne használjon kisebb formát, vagy duplázza az adagot.

Elkészítés


  1. A tésztához valókat a megadott sorrendben kikeverjük. Előmelegített 180°-os sütőben kb. 30 percig sütjük, ameddig egy fogpiszkálót ha beleszúrunk "tisztán" jön ki belőle. Hagyjuk kihűlni.
  2. Az epret apróra vágjuk és a xilittel és citromlével összefőzzük. Összeturmixoljuk, majd felpuhítjuk benne a chia magokat is. Ha sűrűvé válik a lekvár levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  3. A cocomast felhasználás előtt 10 perccel a hűtőből áttettem a fagyasztóba, majd kézi habverővel kemény habbá vertem. Ha már majdnem jó a hab állaga, akkor keverem hozzá a xilitet és a vaníliát.
  4. A kihűlt tortát ketté vágjuk, eloszlatjuk közötte az epres tölteléket, majd a kókusztejszínhab 1/3-át elosztjuk rajta.
  5. A maradék habot zacskóba töltjük, a csücskén vágunk egy lukat és ezzel díszítjük a torta tetejét. Porállagú eritrittel hintettem le, majd eprekkel díszítettem.
Ha tetszett a recept és szívesen olvasnál hasonlókat kövess facebookon is, le ne maradj semmiről. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése