2016. április 25., hétfő

Diétás hajtogatott pogácsa

Elképesztően finom pogácsát lehet készíteni diétásan is! Például ezt. Gyönyörűek a rétegei, az alja és teteje ropogós, a közepe pedig puha. Egyfolytában ezt enném! :) Picit macerás az elkészítése a hajtogatás miatt, de egyáltalán nem nehéz elkészíteni.






Hozzávalók (15 darabhoz)

- 15 dkg tönkölyliszt
- 2 evőkanál sikér*
- 5 g szárított élesztő
- egy kiskanálnyi só
- 1 csésze langyos tej
- margarin

* Ettől kel meg szépen, bioboltokban 5-600 forint körül lehet kapni fél kilós kiszerelésben.

Elkészítés

  1. A lisztet, sikért, élesztőt, sót és a tejet összedolgozzuk. Akkor jó, ha egy ruganyos tésztát kapunk. Gyúrjunk belőle egy gömböcöt, lisztezett deszkára (ragad!) tesszük a tésztát és konyharuhával lefedve hagyjuk kelni úgy 45 percig.
  2. Lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra a tésztát, kenjük be margarinnal, kb. olyan vékonyan, ahogy egy kenyeret kennénk. Hajtogassuk össze (lásd a kép), majd letakarva meleg helyen hagyjuk fél óráig kelni. 
  3. Ismételjük meg a hajtogatást: ugyanúgy nyújtsuk margarinozzuk, ahogy az előbb. Hagyjuk kelni megint fél órát.
  4. A sütőt kapcsoljuk be, melegítsük 190°-ra. A tésztát ujjnyi vékonyra nyújtjuk, a tetejét berácsozzuk egy éles késsel és közepes szaggatóval kiszaggatjuk. Ha szép fényesre szeretnénk, akkor felvert tojással kenjük le sütés előtt, én most nem akartam tojást használni, ezért pici margarin került a tetejére. Körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már szép színe van. 
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről kövess facebookon is, le ne maradj semmiről!

Én így szoktam hajtogatni, lehet másképp is, a lényeg, hogy minél több szabályos réteget képezzünk. A szép rétegeltség érdekében ugyanúgy hajtsuk másodjára is!




1 megjegyzés:

  1. Szia!
    A csésze, amivel elkészítetted, hány decis? Nagyok különbözőek vannak itthon, és tanácstalan vagyok abban, melyiket használjam. :)

    VálaszTörlés