2016. március 4., péntek

Falafel gofri, sült padlizsánnal és tahini szósszal

Nagyon szeretem a falafelt, így amikor a My new roots oldalon megláttam ezt a király ötletet rögtön elhatároztam, hogy elkészítem. Összetevőiben teljesen olyan, mint az autentikus recept, annyi eltérés van benne, hogy használtam hozzá tojást, mert a gofrisütőben molekuláira hullott... Így nem olyan, mint az eredeti, de szépen összeáll. Esetleg ki lehet váltani a tojást csicseriborsóliszttel és vízzel, ha valaki nem szeretne használni hozzá. 





Hozzávalók

- 1 bögre száraz csicseriborsó
- 1 kiskanálnyi falafel fűszer: nálam római kömény, koriandermag, pirospaprika, tarkabors, csili
- 1 kis fej hagyma
- pár szál petrezselyem
- 2 tojás


A szószhoz (fél literhez)
- 1 bögre szezám és napraforgó mag vegyesen
- fél citrom leve
- só, 1 gerezd fokhagyma


Elkészítés


  1. A csicseriborsót beáztatjuk egy éjszakára.
  2. Másnap leszűrve aprítógépbe tesszük a fűszerekkel, darabokra vágott hagymával és a petrezselyemmel, majd morzsásra turmixoljuk és dobozba téve felhasználásig hűtőben tartjuk. 
  3. A szószhoz a napraforgómagot, szezámot, citromlét, sót és fokhagymát egy turmixgépbe teszünk, felöntjük kb. 2 csésze (2 dl) langyos vízzel, majd elkezdjük pürésíteni. Egy sűrű pépet kell kapnunk, ezt félretéve máshoz felhasználhatjuk, ahova magtejfölt ír a recept.* A magfölből elveszünk egy-két evőkanálnyit és vízzel öntet sűrűségűre hígítjuk. Sózzuk és citromozzuk.
  4. A csicseris masszához adjuk a tojásokat (nélkülük szétesett nálam a gofrisütőben, de lehet próbálkozni), majd kisütjük őket gofrisütőben.
  5. Zöldsalátával, sült padlizsánnal és a tahini szósszal tálaljuk.
* Akár rakott krumpliba/édesburgonyába tejföl helyett használhatjuk, de mártogatósként is tök jó.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni a legújabbakról kövess facebookon is, le ne maradj semmiről! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése