2016. március 12., szombat

Édesburgonya tadzsin narancsos, gránátalmás kuszkusszal

Egyre behatóbban ismerkedem a keleti konyha rejtelmeivel. Leginkább az arab, marokkói és a közel keleti gasztronómia tetszik, ezért is szerettem volna elkészíteni egy tadzsint, vagyis egy közel-keleti fűszeres ragut, aszalt gyümölcsökkel és és magokkal. Eredetileg bárányból szokás készíteni, ezt édesburgonyával pótoltam, így sokkal gyorsabb az elkészítési idő. Nagyon finom lett a végeredmény, édeskés, fűszeres és pikáns a ragu, a tetején gyöngyszemekként viruló gránátalma pedig nem csak esztétikai szerepet tölt be, hanem új magasságokba emeli ezt a finom ételt. Illatos és íz gazdag, nagyon ajánlom mindenkinek!





Hozzávalók (1 nagy adaghoz)

- 1 vöröshagyma
- egy csokor petrezselyem szára
- 1-2 evőkanálnyi fehérbor
- fél kiskanálnyi pirospaprika
- 300 g édesburgonya
- maréknyi mandula és aranymazsola

A pasztához
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanálnyi római kömény
- 1 kiskanálnyi őrölt koriandermag
- jó nagy csipet só
- diónyi gyömbér
- 1 evőkanálnyi olívaolaj
- késhegynyi fahéj

A kuszkuszhoz
- kb. 6 dkg kuszkusz
- csipet só
- 4 levél menta
- pár szál petrezselyem
- 1 kisebb narancs reszelt héja

Díszítésnek
- aprított petrezselyem, menta levelek, gránátalma magok, mandula

Elkészítés

  1. A pasztához való fűszereket egy mozsárban összezúzzuk a fokhagymával és apróra vágott gyömbérrel. Olívaolajjal hígítjuk, egy sűrű pasztát kell kapnunk.
  2. Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a petrezselyem apróra vágott szárát is. Hozzáadjuk a pasztát és átpirítjuk. Rászórjuk a paprikát és a nagyobb kockákra vágott édesburgonyát. Pici fehérborral felöntjük és kb fél deci vízzel. Hozzászórjuk a mandulát és a mazsolát is.
  3. 190°-os sütőben alufóliával lefedve 20 percig sütjük, majd fólia nélkül grill fokozaton 5-10 percig pirítjuk.
  4. A kuszkusz 3-4 perc alatt elkészül, így csak akkor kezdjünk neki, ha már a ragu majdnem kész. A kuszkuszra öntünk annyi forró vizet, amennyi épphogy ellepi. Pillanatok alatt megszívja magát. Ízesítjük a zöld fűszerekkel, sóval, narancshéjjal. A ragu mellé kínáljuk. A tetejét megszórjuk gránátalma magokkal, zöld fűszerekkel, és mandulával.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről kövess facebookon is, le ne maradj semmiről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése