2016. január 15., péntek

Narancsos szójaszószos lazac mangós feketelencse salátával

A lazac meglehetősen drága mulatság, ezért viszonylag ritkán kerül az asztalunkra, most azonban vettem egy darabot, amivel sokkal több tervem vagy ugyan, mint amennyi kitelik belőle, de az előző gravlax után ez a második próbálkozás. Aki kóstolta már ezt a halat, tudhatja, hogy a húsa igazán elbírja az édesebb jellegű körítéseket, így nem szabad meglepődni a mézes-narancsos mázon sem, amit a tetejére kentem. A fekete lencse sem mumus, nagyobb boltokban jó áron kapható, (jótékony hatásáról itt olvasható egy lista) áztatni pedig nem kell főzés előtt, így érdemes otthon tartani belőle, akárcsak a vörös társából. A mangóval kapcsolatban viszont nagyon fontos szabály, hogy csak tökéletesen érett, pirosas és puha gyümölcsből érdemes készíteni, mert az éretlenebb fajták szálkásak és szúrós a húsuk. 
Összességében szerintem nagyon nagyon jó párosítás, mindenképpen ajánlom az elkészítését. Aki inkább a klasszikus elkészítéssel próbálkozna, annak ezt a receptemet ajánlom.



Hozzávalók


- 7 dkg fekete lencse
- 1/4 érett mangó
- 1 babérlevél
- só
- fél kiskanálnyi őrölt koriandermag

- 1 szelet lazac (kb. 12-15 dkg)
- 1 kiskanál szójaszósz
- fél kiskanál méz (akinek ez nem fér bele, annak egy pici édesítő)
- 1 kiskanál narancslé
- csipetnyi őrölt koriandermag

Hozzávalók

  1. Egy lábasban lobogó sós vízben feltesszük a lencsét főni a babérlevéllel, csipet sóval és egy kevés koriandermaggal. Kb. 20 perc alatt fő ressre, vagyis puhára, de harapható állagúra.
  2. A sütőt előmelegítjük 190°-ra. A pácot összekeverjük és alaposan bekenjük a halat. Egy olajjal átkent fóliával bélelt tepsibe tesszük, majd 10 perc alatt megsütjük és még 5 percig grill fokozaton megpirítjuk a bőrét. Ha maradt a pácból, akkor azt pirítás előtt kenjük rá.
  3. A mangót apró kockákra vágjuk és hozzákeverjük a forró leszűrt lencsével. Ez enyhe kis hőkezelés jóval puhábbá és lággyá teszi a gyümölcs húsát. 
  4. Tálalunk: narancskarikákkal díszítjük a lazacot, a salátára pedig apróra vágott koriander zöldet vagy petrezselymet vágunk.
Ha tetszett a recept és szeretnél a blog legújabb bejegyzéseiről értesülni, akkor kövess engem facebookon is. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése