2015. március 31., kedd

Sült csirkecomb cukkinisalátával, buggyantott tojással és tzatzikivel

Most érkeztem el oda, hogy utálom az egészet. Utálom, hogy így kell ennem. Persze ehetek mindent, de sosem érzem magam jóllakottnak és a sok zöldségtől rettenetesen felpuffadtnak érzem magam. Az agyammal persze tudom, hogy az egészségemért teszem, de nagyon természetellenesnek tűnik nekem ez az étrend. Ez az ebéd azonban nagyon finom volt. Kicsit összevissza vannak az adagok, mert tojást csak én ettem, cukkinit az öcsém is, a hús pedig a család vacsorája lesz majd. Éééés! Aki eddig nem szerette a kiszáradt csirkét, annak van egy remek tippem a sütéssel kapcsolatban (ez csak a bőr nélküli combfilékre érvényes): fordítva kell sütni. 



2015. március 30., hétfő

Marokkói padlizsános marha

Soha az életben nem jártam még Marokkóba (pedig szívesen mennék), így nem tudom, ilyenek-e az autentikus marokkói ízek. Mindenesetre a fűszerezésben igyekeztem a keleti konyha ízeit idézni, így már jogosabbnak érzem az elnevezést. Ez az étel nagyon finom, az íze is különleges, ám a tradicionális magyar konyhát kedvelőknek sem túl sok. (Az öcsémnek például nagyon ízlett.) Aki kicsit szaftosabban szeretné, az öntsön rá egy doboz sűrített paradicsomot. A nem diétázók pedig így vagy paradicsomosan kuszkusszal vagy tésztával tálalhatják. Remek ebéd, kifejezetten laktató. Magában 2-3 embernek tudom javasolni ezt a mennyiséget, tésztával 4-6-nak.



2015. március 29., vasárnap

Körözöttes falatkák

Minden oldalon, ahol a szénhidrát diétával foglalkoznak említést tesznek arról, hogy milyen fontos a napi ötszöri étkezés. Amióta diétázom én is érzem ezt, hiszen szinte pont a két főétkezés között éhes leszek. Ilyenkor mindenféle egészséges nasival próbálom az éhséget elűzni. Az alábbi falatka pont egy ilyen alkalomra való.





Tippek a fogyáshoz

Rengeteg okosságot olvasni az interneten. Ezek néha komikusan hatnak, néha hatásosnak bizonyulnak. Úgy döntöttem, hogy a korábbi (sikeres) fogyókúrám alkalmával szerzett tapasztalataimat megosztom itt, hiszen hátha sokaknak segítség.

A kép innen való.


1. Csodafogyás nem létezik. Egyszerűen nincs. Nincs mese: kevesebbet kell enni, többet mozogni.

2. Sokat kell inni. Ha éhes vagy, igyál. Étkezés előtt igyál egy vagy két pohár vizet vagy ízesítetlen teát. Így kevesebbet fogsz enni.

3. A sikeres és tartós fogyáshoz fontos az, hogy nem szabad semmiről sem lemondani, (persze itt azért a diétáknál más a helyzet) viszont a mértékletesség nagyon fontos. A nasikat próbáljuk elfelejteni, zöldségekkel felcserélni.

4. Az édes, cukros üdítőket el kell felejteni.

5. Optikailag többnek tűnik az étel, ha kisebb tányérra halmozzuk.

6. Nekem nagyon bejött az a trükk, hogy az ételeket erősebben fűszerezem, mint korábban. Így sokkal jóllakottabbnak érzem magam. Nekem az is könnyebbség, ha szépen tálalom az ételt és sokat pepecselek vele, valahogy ettől jóllakottabb leszek a végén.


Talán általánosságoknak hangzanak ezek a pontok, de nekem tényleg bejöttek ezek a praktikák, így jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek.

Sajtos-ajváros töltött gomba

A sajt sok írás szerint tiltólistán van, de Horváth Ilona szerint a szénhidrátértéke alacsonyabb a kelbimbónál. És mivel szeretem a sajtot, ezért elfogadom ezt a nézetet. Ez a sajtos-ajváros töltött gomba zseniálisan finom, és nagyon laktató. Én megvártam míg kicsit kihűlt, így gyönyörűen lehetett vágni is. Salátaágyon (a képen rukkola, szárzeller, paradicsom) tálaltam köretként, mert egy finom csirkemellet is ettem hozzá. Akik a pontos recepteket szeretik, talán nem lesznek oda a leírásomért, de a pontatlansága is mutatja, hogy remekül variálható ételről van szó. 



Alternatíva milánóira

A szénhidrátcsökkentett üzemmód nem kicsit zavarta meg a lelkivilágomat. Az egyik első tiltólistás étel, ami beugott, az a milánói volt. Hogy fogom én ezt túl élni? Hát így: remek ötlet szerintem, hogy tésztát apró hasábokra vágott cukkini helyettesíti. Természetesen nem lesz tésztaízű, de viszonylag semleges ahhoz, hogy a feltét érvényesülhessen. Nekem nagyon bejött, a kis pálcikák vagdosása külön relaxáló volt. Természetesen nagyobbakra is lehet vágni, kinek éppen mennyi ideje van.




Tojáslepény karamellizált hagymákkal

Igyekszem kissé változatossá tenni a reggelijeimet, de a tojás abszolút uralja ezt az étkezést, hiszen nagyon tápláló, egészséges és egészen változatosan elkészíthető. Most például egy lepényt készítettem, és hogy valamivel az édesség iránti vágyamat kielégítsem, karamellizált hagymákkal spékeltem meg. Mellé sütöttem még azért magamnak két szelet bacont, de így elég is volt reggelre.



Tojásmuffin párolt gombával

Amikor reggel felébredtem, az jutott eszembe, hogy ne már, már megint egy tojás-reggeli. Ez a tojásmuffin azonban egészen helyre rázta a kedvem. Bacon nincs itthon, így sonkával készítettem és alaposan felturbóztam különféle hozzávalókkal. Najó, talán nem olyan alaposan, de mindenesetre egy kis csavar pont elé volt ahhoz, hogy izgalmas ízű legyen. A gomba pedig felséges! 




Zöldséghalmok sonkával és cheddarral

Ez a kaja felséges! Gyönyörű szép és nagyon nagyon finom. Persze nyilván vannak, akik nem szeretik annyira a zöldségeket, mégis erre a diétára vannak kényszerűlve, nekik azt tudom javasolni, hogy ne eygszerre ismerkedjenek össze minden zöldséggel, hanem fokozatosan, így kevésbé tűnik olyan drasztikusnak a váltás. Ez a zöldséghalom remekül jóllakat, és a fűszeres vajnak köszönhetően nagyon finom üde íze van. Bátran ajánlom mindenkinek!



Színes tojásrántotta

A szénhidrátszegény életmód és étkezés hatalmas pirospontja a tojásrántotta. Mikor elsirattam a carbonara spagettimet és a karamellát, csokit, próbáltam szétnézni, hogy mit is lehet ennem. A tojásrántotta abszolút nyerő dolog, hiszen lehet bele zöldségeket és húst pakolni, így laktató és finom fogásokat kapunk. Egy ilyen reggeli után jó ideig nem leszünk éhesek! Másrészt takarékos fogás is, hiszen minden maradékot bele lehet vágni. Lehet egészségesebbre venni figurát, mint itt: zöldségekkel és pulykasonkával, de bátran mehet bele szalonna és kolbász is, hiszen ezeket szabad fogyasztani. A recept a kép utáni linken érhető el.



A receptért kattints ide

Petrezselymes cukkini saláta

Ez a saláta csúcs! Persze azoknak, akik szeretik a cukkinit. De egyébként zseniális! Miközben ettem egészen elfelejtkeztem a diéta okozta sanyarúságaimról és csak élveztem az ízét. A cukkini roppanós, fokhagymával és egy kevés reszelt citromhéjjal ízesítettem, amitől nagyon különleges lett. Remek saláta, mindenkinek bártan ajánom! Így főtt tojással is laktató, de egy nagy szelet sült hús mellé is kiváló kísérő lehet.



A recept itt olvasható.

Miért kezdtem el?

A kérdés kétféleképp értelmezhető. Vonatkoztatható a blogolásra és a diéta elkezdésére is. Az utóbbival kezdem. Egy nőgyógyászati vizsgálaton derült ki, hogy PCOS szindrómám van. A betegség velejárói a meddőség és az inzulin-problémák miatt a cukorbetegség. Persze rengeteg tünet jelezheti ezt a szindrómát, például a sok pattanás vagy a túlsúly is. Mielőtt nagyon megijedtem volna, az orvos közölte, hogy bár ez a dolog gyógyíthatatlan, a tüneteit enyhíthetem, sőt, ha nagyon elkezdek diétázni, akkor még kisbabám is lehet. Érthető hát, hogy miért vagyok motivált, hiszen vesztenivalóm az van.

Mindenesetre a pozitív gondolkodás a fő! Örülök, hogy időben kiderült, így még talán rendbehozhatom a dolgokat.

A diéta, amit az orvos ajánlott, meglehetősen egyszerűen összefoglalható: kerüljem el a gyorsan emésztődő szénhidrátokat. De mit jelent ez? 

Az ételeket a jól bevált három T-s módszerrel lehet kategorizálni. Legjobb persze, ha az ember csak a "támogatott" kategóriát fogyasztja, de igazán nem gond, ha néha becsúszik a "tűrt"-ből egy-két elem. A tiltottakat viszont szigorúan el kell kerülni!


A kép innen való.


TILTOTT: 
- gabonafélék
Elősorban persze a fehérlisztet kell itt érteni, a teljes kiőrlésű, lassabb felszívódású lisztek, pélául zabpehelyliszt, rozsliszt jöhet, természetesen csak mértékkel!
- krumpli
- rizs (kivéve barna és basmati rizs, ezek lassú felszívódásúak)
- banán, szőlő, illetve görögdinnye (erről előre tudom, hogy nyáron egy-két szelet be fog csúszni...)*

TŰRT:
- zsírosabb sajtok (pl. camembert)
- tej
- hüvelyesek (a zöldborsó a legrosszabb, de a különféle babok is elég dúsak a szénhidrátban)*
- sárgarépa*

TÁMOGATOTT:
- a többi zöldség
- a többi gyümölcs
- húsok (előnyben a szárnyasok, a zsírosabbakat módjával)
- kemény sajtok (pl. ementáli, trappista, edámi)
- tojás
- 2 hónap elteltével: zabpehely, basmati rizs, barna rizs 
- egy év elteltével: lassan a cukor és a fehérliszt kivételével visszaépítettem a lassú szénhidrátokat, pl. fogyasztok gerslit, quinoát, kölest stb.
- másfél év elteltével: rádöbbentem, hogy nem szabad egyes élelmiszercsoportokat mumusnak tartani. A hízásért véleményem szerint az adalékanyagok és a feldolgozás során hozzáadott állagjavítók, édesítő, ízesítő és aromatizáló szerek felelősek. Így ma már bátran eszem pl. krumplit is, bár annyira nem szeretem, hogy gondot okozzon a mennyisége.

* Az alap PCOS diétában ezek is tiltottak, nekem a dokim azt mondta, hogy gyümölcsöt és zöldséget bármit ehetek, inkább a többit korlátozzam jobban.

Persze ezek csak az alap vonalak, hiszen mindenki magának alakítja úgy a diétáját, hogy az követhető legyen. Én rengeteg szénhidrát táblázatot találtam az interneten, mindegyik más adatokat mutatott fel, úgyhogy ebbe igazán bele lehet bolondulni. Én a Horváth Ilona szakácskönyv elején lévő táblázatot veszem alapul, ebben meg tudok bízni. Amit ajánlani tudok, az az, hogy józan ésszel mérjük fel az ételeket, ami édeskésebb, az valószínűleg bővelkedik a szénhidrátban.

A blogról...
Miért kezdtem el? Nem idegen nekem a blogolás világa, hiszen a címszereplő, Vöröskaktusz eddig is az életem része volt. Ezen a blogon a "normális" étrendbe illeszthető receptjeimet közöltem, de úgy gondoltam, hogy a diétás finomságokat és tippeket itt teszem majd közzé.

A célom: az egészség. És persze mindig szeretnék buzdítani a pozitív hozzáállásra, hiszen soha nincs veszve semmi! Az emberi szervezet nagyon erős, egy komoly diéta tényleg helyre tudja állítani a rendet. 

Jó sütést, főzést, ízes diétázást kívánok mindenkinek! NE ADJÁTOK FEL!