2015. december 4., péntek

Diétás mézeskalács (liszt és cukor/mézmentes)

Nagyon vágytam már a mézeskalácsra, tekintve, hogy itthon már elkészült az első nagy adag, egy közös adventi zenehallgatós-díszítgetős-beszélgetős délután keretéből. Mivel azonban abból a fajtából (ilyet csinálunk minden évben - isteni!) nem ehetek csak azon járt az agyam, hogyan lehetne egy diétás változatot elkészíteni. Sok recept összeolvasztásából készült az alábbi változat, (pld) ami egyszerűen zseniális! A mézeskalács fűszerkeverék elhagyásával remek linzertészta lesz belőle, de így nagyon illatos és ízletes karácsonyi keksz. Nem vastag, mint a klasszikus mézeskalács, de nagyon jó az állaga, omlós, de könnyű, puha lesz a végén. 



Hozzávalók (55 darabhoz)

- 75 g zabpehely töret
- 75 g darált dió
- 75 g kókuszreszelék
- 40 g kókuszolaj (vagy felolvasztott vaj, kókuszzsír, esetleg olaj)
- 2 tojás 
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- pici só 
- 1 narancs reszelt héja
- édesítő (én 12 darab édesítőtablettát törtem és össze és adtam hozzá, ez kb. 5-6 dkg cukornak felel meg)
- csipetnyi szódabikarbóna 

- a díszítéshez tetszőlegesen: mandula, tökmag, kókuszreszelék, mazsola stb.

Elkészítés

  1. A zabpelyhet és a kókuszreszeléket mákdarálóval lisztté zúzom. A száraz hozzávalókat elkevergetjük, majd mehet hozzá egy egész tojás és egy sárgája, majd a kókuszolaj. Összegyúrjuk. Egy olajos tésztát kapunk, de nem kell aggódni, jó lesz nagyon a végeredmény.
  2. Egy sütőpapírral lefedett táblán nyújtjuk úgy, hogy egy folpackot teszünk a tészta és a nyújtófa közé, így nem ragad majd. Ha vékonyabbra nyújtjuk, akkor ropogósabb, keksz szerűbb lesz, nekem vastagabban (2 mm) jobban ízlik. Kiszaggatjuk, lekenjük a tojásfehérjével és tetszőlegesen díszítjük, majd 180°-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. 
  3. Ha szép fényes sütiket szeretnénk, akkor közvetlenül a sütőből kivétel után vékonyan kenjük át a tojásfehérjével a mézeskalácsokat. Nem kell tartani a tojás "nyers"sége miatt, mert a forró süti elég hőkezelést ad neki. 
  4. Lekvárral összeragasztva is nagyon nagyon finom, de mézeskalácsként is abszolút megállja a helyét!

Értékek

1 darab 29 kcal-t tartalmaz (díszítés nélkül, de ez függ az édesítő kalóriatartalmától is, nekem nullkalóriás), és egy sütemény CH tartalma 1,25! :) 

Ha tetszett a recept és szívesen látnál még több ilyet csatlakozz hozzám facebookon! :)

4 megjegyzés:

  1. Az arányok valahogy nem igazán stimmelnek nem? 75 DKG??? Nem csak G?

    VálaszTörlés
  2. Ha a diót kihagynám, akkor is jó lenne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes valami magra cserélni, pl. mandulára vagy mogyoróra, de ha ezek sem jöhetnek, akkor cseréld kókuszra vagy zabpehelyre (esetleg a kettő keverékére), és szerintem adj hozzá picit több mézeskalácsfűszert. :) De jó lesz úgy is szerintem! :)

      Törlés