2015. december 8., kedd

Diétás bejgli

Ismét egy karácsonyi süteményt hoztam (a mézeskalács után), ami szerintem minden magyar családban klasszikus ünnepi sütemény, így nálunk is. Nagymamám csinálja a legjobbat, de ő az év minden szakában, és egyszerűen csak kalácsnak hívja. Ez a diétás változat még azért nem teljesen tökéletes, a tésztája töredezős egy kicsit, de itt is belsőn van a hangsúly, ami ugye nagyon nagyon finom, ebben az esetben én cukormentes szilvalekvárral és narancsos dió töltelékkel kentem meg. Összességében nagyon finom, és egyszerűen elkészíthető.




Hozzávalók (2 nagyobb arasznyi rúdhoz)

- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (lecserélhetők másfajta lisztekre is, azért ezeket választottam, mert alacsony glikémiás indexűek)
- 6 dkg kókuszzsír felolvasztva (vagy puha vaj/margarin)
- 1 tojássárga + a fehérje a kenéshez
- csipet só
- 2 evőkanál xilit (vagy más édesítő)
- 1 g szárított élesztő (igazából elhagyható, mert nem fújta fel a tésztát)

Töltelék
- 3 kanál tej
- 10 dkg darált dió
- 1 narancs héja
- 3-4 púpos evőkanál szilvalekvár
- 1 kiskanál fahéj
- édesítő (nálam 10 darab édesítőtabletta)

Elkészítés


  1. A tésztához valókat összegyúrjuk, ha nem állna össze pár kanál tejet lehet hozzá adni. Kétfelé vesszük, és kinyújtjuk őket téglalap alakúra.
  2. A tejet felmelegítjük az édesítővel és a reszelt narancshéjjal, majd beleszórjuk a diót és egy kicsit átmelegítjük. Ha túl sűrű, akkor egy pici tejjel lehet hígítani, ha túl híg, akkor még dióval, vagy zabpehellyel lehet sűríteni. Adjunk hozzá fahéjat is.
  3. A tésztára vékony rétegben lekvárt kenünk, majd mehet rá a diótöltelék fele. Feltekerjük, a széleit eligazítjuk és egy tepsire tesszük, lekenjük a tojásfehérjével. Ugyanígy előkészítjük a másik rudat is és előmelegített sütőben 180°-on kb. 20 perc alatt sütjük, míg szép színt nem kap.
Értékei
1 rúd 941 kcal-t tartalmaz és 77 g CH-t, ujjnyi szeletek esetén egy szelet 58 kcal és 4,8 g CH.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél időben értesülni az újakról, akkor kövess facebookon is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése