2015. december 26., szombat

Birsalma, hagyma és máj, pórkaja luxus kivitelben

Hű, nagyon kacifántosan írtam le, hosszú is lett nagyon a leírás, de ez ne ijesszen el senkit, egy viszonylag gyors fogásról van szó! És az íze páratlan! A birsalma savanykás, a karamellizált hagyma édeskés, a rumot alaposan magába szívó mazsola (ami bár nem nagyon látszik, de ott van a tetején) nagyon puha, szaftos... Az egész étel nagyon aromás, igazán pazar fogás! Persze a máj kedvelőinek. :) Mindenképp ajánlom kipróbálásra a receptet, ha valaki nagyon édesszájú és a diétája megengedi egy pici mézet is adhat a készülő mártásféleséghez a végén. :) 



Hozzávalók

- 1 kicsi birsalma (ideális esetben a fele is elég, az enyém azonban olyan hibás volt, hogy a nagyját kivágtam...)
- 2 darab csirkemáj
- 1 fej vöröshagyma
- vaj és olívaolaj
- 3 szem szegfűszeg
- 1 kupaknyi rum (elhagyható vagy más szeszesitallal pótolható)
- 4-5 darab aranymazsola


Elkészítés



  1. Egy kevés vaj és olívaolaj keverékén pár perc alatt átforgatjuk a szegfűszegeket, hogy kiadják az illatukat. Ezután eltávolítjuk őket. A visszamaradt zsiradékon lassú tűzön párolni kezdjük a kicsi sóval beszórt hagymákat és kevergetve addig pirítjuk, míg édeskés illatuk nem lesz.
  2. A birsalmát közben megpucoljuk, kimagozzuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk és ujjpercnyi darabokra vágjuk. A serpenyőben a hagymák mellett megpirítjuk őket. (Kicsit odébb kotortam a hagymákat, hogy elférjenek és a vágott felüket lefelé helyeztem őket, hogy szép piros kérget kapjanak.) Ha kell pótoljuk a zsiradékot vajjal. Ha átpuhultak az almák és a hagymák is szép színt kaptak egy tálra pakoljuk őket és a serpenyőben megpirítjuk a kisebb darabokra vágott májat. Ezt lehet nagy lángon, hogy a széle szépen megpiruljon, de a belseje szaftos és lágy maradjon. Ekkor mellé dobjuk a mazsolákat is és ha majdnem kész rálöttyintjük a rumot vagy más italt, hogy a serpenyőn maradt pörzsanyagokat feláztassa. 
  3. Kiszedjük a májat a hagymákra, majd a visszamaradt szaftot egy kicsi vaj segítségével és egy kevés (1 evőkanál) vízzel feloldjuk és "mártásként" az ételre csorgatjuk. Jó sok frissen őrölt bors és kész!
Ha tetszett a recept, és szeretnél még többet csatlakozz hozzám a facebookon is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése