2015. augusztus 4., kedd

Ómagyar kelkáposztafőzelék

Najó, nem ómagyar, nyilvánvalóan. :) Nemrég voltam egy gasztronómiai témájú szabadtéri főzéssel összekötött előadáson, ahol Bede Róbert a magyar konyha változásáról beszélt. Összefoglalva: azt próbálta bizonyítani, hogy a pirospaprikán túl is van magyar konyha. A főzésen ezt az ételt készítette el, illetve csak a főzeléket. Az ő fazekából nem tudtam kóstolni, de a barátom édesanyja olyannyira belelkesedett, hogy elkészítette ezt a főzeléket, ami rendkívül finomra sikeredett. Akkora sikere volt (nálam legalábbis, a húsimádó férfiaknál kevésbé), hogy tudtam, hogy el fogom készíteni, a kérdés csak az volt, mikor. Most. :) Sajnos a káposzta külső levelei sérültek voltak, így elég hóka ez az étel, képzeljetek mellé pár zöld levélkét is. Nagyon finom, ha kedvelitek a kelkáposztát, akkor mindenképp próbáljátok ki! És hogy miért ómagyar? Még a rántásos kor előtti étel, noha maga a főzelék (ahogy a rántásos sűrítés is) francia eredetű, Bede Róbert szerint az 1600-1700-as évekbeli magyar főzelék így nézett ki. Csak ajánlani tudom. :)




Hozzávalók (4 adaghoz)

- húsos szalonna (ne bacon legyen, mennyisége tetszőleges, akár kihagyható)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés zsiradék (nálam kacsazsír)
- só, bors, 1 kiskanálnyi köménymag
- 1 kg kelkáposzta (nálam ez egy fél fej)
- kb. 1 dl tejszín
- 2 jókora kanál tejföl
- 1 kis csokor kapor

- sült máj vagy más tetszőleges feltét (pl. tükörtojás)

Elkészítés


  1. Kevés zsiradékon megpirítjuk a szalonnát, majd rádobjuk a vékony szeletekre vágott hagymát és fokhagymát. Ha üveges, akkor mehet rá a vékonyra vágott vagy gyalult káposzta. Ha egyszerre nem fér az edénybe, akkor fokozatosan rakjuk, úgy is összeesik. Sózzuk, borsozzuk egy kicsi vizet öntünk alá, majd lefedve hagyjuk párolódni. Mehet bele a kömény is.
  2. A tejfölt és a tejszínt kikeverjük csomómentesre, majd a már puha (vagy ress - avagy haraphatóan puha - állagú) zöldséghez öntjük és elkeverjük. Ekkor kerül bele az apróra vágott kapor. Felforraljuk és kész is. Én pirított májjal ettem, de tetszőlegesen készíthető mellé más feltét is, pl. fasírt, zöldségfasírt, tojás, sült kolbász karikák stb.
Nem csak a diétám miatt nem tettem hozzá lisztet, az eredeti recept szerint sem kell bele, csak a tejföl és a tejszín. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése