2015. július 24., péntek

Sült paprika krémleves paradicsommal és fetával

Fogyózni jó. Itt tartok. :) Ez a leves elképesztően ízgazdag és jóformán csak zöldségekből áll. A sütéstől lesz olyan intenzív íze, így nem ajánlom az elhagyását. Kicsit macerásnak tűnhet és időigényesnek, de valójában könnyen elkészíthető. Nagyon nagyon finom, az íze a zakuszkához hasonlít (zakuszkaleves, milyen jó már :D). Nagyon hűsítő, az édeskés ízhez nagyon passzol a krémes sós feta. Előre elkészíthető!


Hozzávalók (1 adag sűrű leves - hígítva 2 :D)

- 2 paradicsom
- 2 kápia paprika (vagy kaliforniai, sütni én a kápiát jobban szeretem, mert koncentráltabbnak tartom az ízét)
- 2 gerezd fokhagyma
- szárított zsályalevelek
- só, bors
- bazsalikomos olaj (vagy olíva)

Elkészítés


  1. A paradicsomokat ketté vágjuk, a magokat és a levet kiszedjük belőle, és egy tálkában félre tesszük. A paradicsomot még ketté vágjuk és egy alufóliával bélelt tepsibe pakoljuk. A kápia paprikát is negyedeljük és mehet a paradicsom mellé. A fokhagymák is ide kerülnek, héjastul, így nem égnek meg. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk bazsalikom olajjal (vagy olívával) és megszórjuk szárított morzsolt zsályalevelekkel. (Vagy tetszőlegesen más zöld fűszerrel.) Előmelegített 180°-os sütőben kb. 45 percig sütjük, míg átpuhulnak, majd grill fokozaton egy kicsit megpirítjuk őket.
  2. Ha kész kivesszük a tepsit és az alufóliát a zöldségekre hajtjuk, hogy párolódjanak még a saját gőzükben. (Az alufólia nem olyan forró, meg lehet fogni.) Kb. 15-20 perc után a zöldségek héját lehúzzuk és a húst egy edénybe pakoljuk, a héjakat pedig az előzőleg félretett paradicsomléhez (a fokhagyma héját is). 
  3. A paradicsomleves-magos-héjas keverékhez adunk kb. 1 dl vizet, majd elkezdjük melegíteni, hogy a héjakból is kijöjjön minden íz, illetve a nyers paradicsomlé egy kicsit elveszítse a nyersességét. Mivel kevés a folyadék gyorsan el fog főni, mindig pótoljuk a vizét, hogy kb. 1,5-2 dl legyen. Én kb. kétszer forraltam fel, borsoztam, majd átszűrve a zöldséghúshoz adtam és összeturmixoltam. Végső ízesítés: só, bors, majd mehet a hűtőbe pihenni. 
  4. Tálaláskor fűszerolajban eltett fetát pakolunk a tetejére és egy kis (bazsalikomos) olívaolajjal meglocsoljuk (sajnos a képen nem látszik) és tetszőleges magokat szórunk még rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése